Selasa, 21 September 2010

Kurang baca, Mahasiswa nyanyuk


Saya bertanya kepada seorang junior di universiti saya, “ Siapa menteri pelajaran sekarang?” jawapan beliau amat mengecewakan saya. Beliau menjawab, “ Tak pasti la akak”. Pengecewaan saya ditambah perisanya apabila dia memberikan nama yang salah dan seolah-olah diteka-teka namanya. Walaupun mungkin saya juga belum pasti dapat menjawab sebaris nama menteri kabinet keseluruhannya, tidak ambil peduli nama menteri pelajaran adalah tidak patut kerana beliau juga adalah timbalan perdana menteri Malaysia. Mahu tidak mahu kita harus mengaku inilah kesan nyanyuk para mahasiswa yang kurang baca dan kurang peduli.


Kurangnya baca di kalangan mahasiswa adalah satu fenomena yang amat tidak sihat. Bukan sahaja kerana merekalah sewajarnya golongan yang diwajibkan membaca malah bahan bacaan tertentu juga mungkin ditulis khusus untuk dibaca oleh mahasiswa. Jika golongan akademia pun tidak menyentuh bahan bacaan, inikan pula orang awam akan membaca.


Sehubungan dengan itu, timbul buah fikir dari mana hasilnya mahasiswa yang sedemikian rupa? Jelas, sistem pendidikan Malaysia tidak menggalakkan pembacaan bahan bacaan lain selain dari buku teks dan buku rujukan subjek yang di ambil. Seingat saya semasa zaman persekolahan, kami diajar bahan bacaan dari senarai buku Komsas negeri masing-masing. Pembacaan juga lebih kepada teknik ingin menjawab soalan yang akan diberikan di dalam peperiksaan, sama ada PMR mahupun SPM. Sesiapa yang memilih buku Julia sebagai buku komsas yang akan dijawab akan hanya membaca buku tersebut dan sesiapa yang memilih buku Perlumbaan Kedua akan hanya fokus membaca buku tersebut. Adalah ajaib juga sekiranya terdapat pelajar yang menghabiskan sejujurnya kesemua bahan bacaan yang di berikan dan mungkin wujud pelajar sedemikian seperti saya.


Keadaan sedemikian menjadikan budaya membaca hanyalah satu metod untuk menjawab peperiksaan dan bukan satu keseronokan yang dipupuk. Boleh sahaja sekiranya sekadar pembelajaran elemen sastera seperti metafora, hiperbola dan sebagainya menggunakan pelbagai jenis bahan bacaan lain di mana ini menggalakkan mereka membaca bahan bacaan di luar silibus kemudian barulah difokuskan kepada silibus peperiksaan. Mahu tidak mahu, kita harus mengaku perlunya satu semakan semula dilakukan terhadap sistem pendidikan negara kita.


Walaubagaimanapun, saya lebih memandang masalah nyanyuk di kalangan mahasiswa adalah didorong oleh ketidakbebasan media di Malaysia. Bahan bacaan asas dan mudah di Negara kita iaitu surat khabar yang terlalu mengikut telunjuk pemerintah dan gagal menyampaikan berita-berita bernas dan bermutu membantut minat generasi muda untuk membaca. Malah surat khabar parti-parti politik pula terlalu inklusif terhadap isu parti dan gagal menarik minat pembaca. Kegagalan ini bertambah apabila wujud media baru, media alternative yang memberikan satu teknik penulisan yang lebih bebas dan tidak mengongkong kotak fikir mereka. Keadaan ini mengakibatkan bilangan pembaca surat khabar utama yang berbentuk doktrinisasi berkurang di kalangan mahasiswa malah surat khabar yang lebih berbentuk komersil dan penuh dengan isu seksis seperti Metro menjadi akhbar paling laris di Malaysia.


Surat khabar terlalu mengampu pemerintah dan bagi parti pula terlalu mengampu parti, tidak jujur terhadap sesuatu isu dan terlalu berat sebelah menjadikan mahasiswa yakni generasi muda jelik dan malas membaca walaupun masih terdapat keperluan untuk membaca isu-isu tertentu di dalam surat khabar tersebut. Perlu diingat bahawa sewajarnya media menjadi metod ‘semak dan imbang’ dan suara rakyat bukan sebaliknya. Masih teringat saya akan gambar payung berwarna biru yang dilakukan ‘adopt photoshop’ hanya kerana ia adalah lambang parti pemerintah dan kerana payung tersebut digunakan untuk menutup mayat hasil pembunuhan. Oleh kerana tidak mahu mengaitkan pembunuh tersebut dengan parti tertentu gambar tersebut diedit dan lebih memalukan terdapat akhbar yang menggunakan gambar yang tidak diedit dan menjadikan penipuan itu jelas terbongkar dan mengaibkan industri media yang sedia ada memalukan.


Namun begitu, alasan demi alasan, sistem pendidikan mahupun ketidakbebasan media, pokok pangkalnya adalah mahasiswa itu sendiri. Oleh itu, sekiranya pengetahuan am yang mudah malah isu panas semasa mengenai ekonomi, politik dan sebagainya sekiranya gagal di ambil peduli maka kredibiliti mahasiswa itu jelas tercalar. Enggan atau mahu mahasiswa kini perlu lebih banyak membaca, jangan leka dengan Facebook, jangan leka dengan Youtube dan pelbagai. Boleh ber’facebook’ tapi buka juga laman web buku. Boleh ber’youtube’ tapi tengok bahan bermutu. Pesan saya buat mahasiswa, jangan nyanyuk terlalu awal jika tidak kamu akan menyesal.


1 ulasan:

armouris berkata...

info tentang nyanyuk di SIHAT SELALU - Alzheimer Penyebab Nyanyuk

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.